Huis verkopen mét of zonder makelaar?

Ongeveer 90% van de huizenverkopers in Nederland schakelt een makelaar in tijdens het verkoop- of zoekproces van hun huis. Een makelaar komt op voor uw belangen, geeft u advies en bemiddelt bij de (ver)koop van uw woning. Daarnaast is een makelaar ook een ervaren onderhandelaar wat betekent dat u de hoogst mogelijke prijs voor uw woning krijgt. Het inschakelen van een makelaar kost geld en daarom kiezen mensen er in sommige gevallen voor om deze kosten te besparen. Wij geven u handige informatie over makelaars zodat u zelf kunt bepalen of u wel of geen makelaar nodig heeft tijdens het verkoop- of zoekproces van een huis.

Wanneer heeft u een makelaar nodig?

Wanneer u een makelaar nodig heeft, is afhankelijk van uw wensen. Wat wilt u dat een makelaar voor u doet? Wilt u dat een makelaar huizen voor u uitzoekt, dan kunt u een makelaar benaderen wanneer u nog aan het oriënteren bent. Heeft u alleen een makelaar nodig voor onderhandelingen, dan kunt u het beste een makelaar inschakelen wanneer u serieuze interesse in een huis heeft.

Uiteindelijk ligt de keuze bij u: u moet voor uzelf beslissen of u een makelaar wilt inschakelen of niet. Het zoeken of verkopen van een huis kost veel tijd en energie. Heeft u dit niet of heeft u weinig kennis in deze branche? Dan is het een goed idee om het aankoop- of verkoopproces van een huis uit handen te geven.

Voordelen van een makelaar

Een makelaar is dagelijks bezig in de woningmarkt en weet daarom precies wat er speelt in de omgeving. Ook voor advies over financiën en eventuele verbouwingen kunt u bij een makelaar terecht. Daarnaast is een makelaar als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de huizenmarkt.

Het inschakelen van een makelaar kost geld. Echter, teveel voor uw nieuwe woning betalen of te weinig voor uw woning krijgen kost meer geld. Een makelaar zorgt ervoor dat u een woning voor een redelijke prijs koopt en uw huidige woning voor de juiste prijs verkoopt.