Bij het huren en verhuren van een woning komt veel kijken en zijn er een aantal zaken waar u goed op moet letten. Wilt u graag zorgeloos uw woning verhuren of zonder zorgen huren? Huurdert deelt graag enkele tips voor het huren of verhuren van een woning met u.

Tips woning huren

 1. Recht op huurtoeslag?

  Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie of u recht heeft op huurtoeslag of niet. Kijk daarom op de site van de Belastingdienst of u recht heeft op huurtoeslag.

 2. Klopt de oppervlakte?

  De woonoppervlakte van een huis wordt berekend op basis van een vastgestelde meetmethode. De huurprijs wordt dan ook voor een groot deel bepaald door het woonoppervlak van de woning. Informeer daarom dus altijd goed of de woning is opgemeten via de vastgestelde meetmethode (NEN 2580).

 3. Controleer sloten

  Het is belangrijk dat uw woning goed is beveiligd met hang- en sluitwerk om ongenodigde gasten buiten te houden. Controleer daarom of uw ramen en deuren goed zijn beveiligd en vraag indien nodig de verhuurder om maatregelen te nemen.

 4. Is de woning goed geïsoleerd?

  Controleer of de woning goed geïsoleerd is. Dit om hoge stookkosten te voorkomen.

 5. Controleer de technische installatie, het sanitair en de CV-installatie

  Slecht onderhouden of verouderd apparatuur kan gevaarlijk zijn. Vraag daarom altijd naar de staat van deze toestellen.

 6. Maak foto's

  Maak op de dag dat de huur ingaat foto's van de woning zodat u altijd kunt aantonen hoe de originele staat van de woning was. Laat dit ook door de verhuurder ondertekenen om eventuele latere misverstanden te voorkomen.

 7. Vraag naar de servicekosten

  Naast de huurprijs kan een verhuurder ook servicekosten in rekening brengen. Het is verstandig om naar deze eventuele kosten te vragen voordat u het huurcontract tekent om misverstanden te voorkomen.

 8. Zelf klussen? Vraag korting!

  Moet u voordat u in de woning kunt gaan wonen eerst nog zelf gaan klussen in het huis? Wellicht is het mogelijk om samen met de verhuurder afspraken te maken zoals bijvoorbeeld een lagere huurprijs voor de eerste x aantal maanden.

Tips woning verhuren

 1. Zorg voor een goede presentatie van uw woning

  Wanneer u uw woning wilt verhuren, wilt u dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk doen. Zorg voor een mooie presentatie van uw woning door middel van foto's inclusief een duidelijke beschrijving van de woning.

 2. Controleer de verzekeringen

  Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of het verhuren van uw woning gevolgen heeft voor uw woonhuis en aansprakelijkheidsverzekering.

 3. Breng de fiscale gevolgen in kaart

  Het verhuren van uw woning brengt fiscale gevolgen met zich mee. Laat u zich hier vooraf goed over informeren.

 4. Zorg voor een professioneel huurcontract

  Een professioneel huurcontract is van groot belang tijdens het verhuren van uw woning. Zorg dat alle relevante zaken in het contract staan en laat het contract eventueel door een professional opstellen.

 5. Herstel achterstallig onderhoud

  Zorg dat achterstallig onderhoud is hersteld wanneer u uw woning wilt gaan verhuren. Hierdoor wordt de kans op het snel vinden van een huurder vergroot.

 6. Verdiep u goed in de huurprijzen

  Het is belangrijk dat u zich goed verdiept in de markt en daarmee een realistische huurprijs bepaalt. Raadpleeg eventueel hulp bij het opstellen van de huurprijs.

 7. Laat u goed informeren

  Het verhuren van uw woning heeft een aantal voordelen maar brengt ook risico's met zich mee. Zorg er daarom voor dat u zich vooraf goed laat informeren over de voor- en nadelen omtrent het verhuren van uw woning.

 8. Vraag toestemming

  Wanneer u een hypotheek heeft op de woning die u wilt verhuren, is de kans groot dat u eerst toestemming nodig heeft van de hypotheekverstrekker om de woning te mogen verhuren. Informeer daarom goed naar de hypotheekvoorwaarden. Dit geld ook bij het huren van een vakantiehuis voor langere tijd. Het tijdelijk huren van een vakantiehuis huren voor langere tijd (Vakantiehuis Huren Online) zorgt er namelijk voor dat een verhuurder het vakantiehuis niet aan anderen kan verhuren. Niet iedere verhuurder zit erop te wachten als dit voor langere tijd het geval is, omdat er dan vaak lagere tarieven gevraagd kunnen worden.

Wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Huurdert helpt u graag.